Suomeksi På Svenska

Yksilöllinen kuntoutusjakso


Yksilölliset kuntoutusjaksot


Kela järjestää työ- tai toimintakyvyn turvaamiseksi tai parantamiseksi yksilöllisiä kuntoutusjaksoja, joita Härmän Kuntokeskuksessa ovat tuki- ja liikuntaelin (tules)- sekä reumasairauksien linja ja yleislinja.

Kuntoutujat
Tules- ja reumalinja
: Kohderyhmänä ovat kuntoutujat, joilla on tuki- ja liikuntaelinsairauteen tai reumasairauteen liittyvä tehostetun yksilöllisen kuntoutuksen tarve. Kuntoutujalla voi olla myös muita sairauksia, mutta hänen ajankohtaisesti tarvitsemansa kuntoutus ja sen tavoitteet vaativat tuki- ja liikuntaelinsairauksien tai reumasairauksien kuntoutuksen erityisosaamista.

Yleislinja: Kohderyhmänä ovat kuntoutujat, joilla on sairauteen tai vammaan liittyvä tehostetun yksilöllisen kuntoutuksen tarve. Kohderyhmänä ovat niiden sairausryhmien kuntoutujat, jotka eivät kuulu muihin linjoihin tai kuntoutujat, jotka tarvitsevat nimenomaan yleislinjaan kuuluvaa kuntoutusta.

Omaiset
Kuntoutujaan kohdistuvien kuntoutustoimenpiteiden rinnalla on mahdollista tukea ja ohjata omaisia tai läheisiä, jotta kuntoutujan arkeen saadaan luotua kuntoutumista edistäviä toimintatapoja.
Omaisen osallistuminen ei ole pakollista, mutta jos se on tarpeen, omaiset osallistuvat kuntoutukseen lääkärinlausunnossa olevan kuntoutussuunnitelman, kuntoutuspäätöksen sekä jakson
ohjelman edellyttämällä tavalla yhteensä 5 vuorokautta.

Kuntoutuksen toteutus
Kuntoutus kestää enintään 18 vuorokautta ja se toteutetaan esimerkiksi kolmessa jaksossa: aloitusjakso on 5 vuorokautta, varsinainen kuntoutusjakso 8 vrk ja päätösjakso 5 vrk.
Kuntoutuspäivän ohjelmassa on puolet ryhmässä tapahtuvia harjoituksia ja puolet yksilöllisiä vastaanottoja ja terapiaa kunkin kuntoutujan tarpeiden mukaisesti.

Lisätietoja
Työhyvinvoinnin asiantuntijat Riitta Puumala puh. 050 371 4712  tai Nina Karlsberg puh. 050 370 5044